Փորձագետները պարզել են, թե ինչպես կարելի է լվանալ մրգերը
Միացյալ Նահանգներից գիտության ներկայացուցիչները եզրակացրեցին, որ խնձորն ամենալավը լվանում է սոդայի լուծույթով: Այս եղանակով նրանք կարող են հեռացնել ոչ միայն աղտոտումը, այլև վնասատուների և մոլախոտերի դեմ պայքարի քիմիական նյութերը ՝ թունաքիմիկատները:
Այս նյութերը հաճախ օգտագործվում են գյուղատնտեսական նպատակներով, քանի որ դրանց օգնությամբ մեծացնում են բերքատվությունը: Միևնույն ժամանակ, դրանք վատ ազդեցություն են ունենում մարդու առողջության վրա:
Մրգերի որոշ մատակարարներ դրանք լվանում են ջրով, բայց դա բավարար չէ թունաքիմիկատների հետքերը լիովին վերացնելու համար:
Հետազոտողները որոշեցին պարզել, որ խնձորի վերամշակման ո՞ր մեթոդը կօգնի նրանց ազատել ամենատարածված նյութերից `ֆոսմետ և տիաբենդազոլ:
Փորձի կազմակերպիչները խնձորները 24 ժամվա ընթացքում ենթարկեցին թունաքիմիկատների, և դրանից հետո նրանք որոշեցին ազատվել քիմիական միացություններից երեք մեթոդով `մրգերը լվանալ ջրով, լվանալ 1% սոդա լուծույթով և լվանալ նյութերը սպիտակեցնող միջոցներով:
Պարզվեց, որ սոդայի լուծույթը տվեց առավել օպտիմալ ազդեցություն. 12-15 րոպե հետո այն վերացրեց 96% ֆոսֆատ և 80% թիաբենդազոլ:
Հնարավոր չէ լիովին ազատվել թունաքիմիկատներից, քանի որ դրանք խորապես արմատավորված էին խնձորի կեղևի մեջ: Իհարկե, օգտագործելուց առաջ մաշկը կարող է կտրվել, բայց այս դեպքում պտուղը կկորցնի որոշ օգտակար տարրեր: