Առողջություն

Ինչո՞վ է վտանգավոր նոր կթած տաք կաթը

Չպաստերիզացված նոր կթած տաք կաթը կարող է լինել հակաբիոտիկների հանդեպ կայուն բակտերիաների աղբյուր: Այս մասին հաղորդվում է Դեւիսում Կալիֆոռնիական համալսարանի (ԱՄՆ) մասնագետների հետազոտության մեջ, որը հրապարակվել է Microbiome ամսագրում:

Հում կաթի մեջ հաճախ կարելի է գտնել մեծ քանակությամբ բակտերիաներ, որոնք անընկալունակ են հակաբիոտիկների նկատմամբ: Գիտնականների կարծիքով՝ եթե կաթը մնում է սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում, դրա մեջ բակտերիաներն ակտիվորեն բազմանում են, իսկ այդպիսի կաթը գործածելու դեպքում դրանք հայտնվում են մարդու օրգանիզմի մեջ եւ կարող են հրահրել բազմաթիվ ինֆեկցիոն հիվանդությունների զարգացում:

Գիտնականների խոսքով՝ ԱՄՆ բնակիչների մոտ 3 տոկոսը գործածելուց առաջ հում կաթը չի եռացնում, քանի որ համոզված է, որ այն ունի օգտակար պրոբիոտիկների հարուստ պաշար: Ավելին՝ նրանց մեծ մասը չի կասկածում, որ հում կաթը կարող է վտանգավոր լինել:

Նշված գիտնականները հետազոտության շրջանակում անալիզի են ենթարկել պաստերիզացված եւ չպաստերիզացված կաթի 2034 նմուշներ: Հետազոտության առաջատար հեղինակ Ցզինսին Լյուն նշել է, որ ինքն ու իր գործընկերները հում կաթի նմուշներում չեն հայտնաբերել օգտակար բակտերիաների մեծ քանակություն: Փոխարենը՝ դրա մեջ պոտենցիալ վտանգավոր բակտերիաները փոքրաթիվ չեն, հատկապես եթե կաթը թոթղնում են սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում:

«Մենք չենք ցանկանում ձեզ վախեցնել: Եթե ցանկանում եք շարունակել խմել հում կաթ, ապա այն պահեք սառնարանի մեջ»,- խորհուրդ է տվել գիտնականը:

Նյութի աղբյուրnews.am

Կարդացեք նաեվ

Ինչ է խոլեստերինը և ինչով է այն վտանգավոր, 5 կարևոր բան խոլեստերինի մասին

Gayane Abovyan

Ահա, թե ինչու են խորհուրդ տալիս շատ ուտել տանձ. պարզվում է՝ այս «համեստ» միրգը ոչ միայն օգտակար է, այլև՝ բուժիչ

Gayane Abovyan

Բժիշկները խորհուրդ են տալիս հնարավորինս շատ ուտել սիսեռ. Ահա թե ինչու

Gayane Abovyan

Ատամի մածուկն ու աղը՝ մաշկի սև կետերի դեմ

Gayane Abovyan

Ահա թե ինչ կլինի Ձեր մարմնի հետ ընդամենը 1 օր քաղցած մնալու արդյունքում

Gayane Abovyan

Ո՞ր մթերքները կօգնեն կորոնավիրուսի պանդեմիայի ժամանակ պաշտպանել թոքերը

Gayane Abovyan