Խոհանոց

Ինչպե՞ս լավ ձմերուկ ընտրել

Մոտեցել է ամռանն ամենաշատ սպառում ունեցող, բոլորի կողմից սիրված ձմերուկի սեզոնը: Թեև ձմերուկ սիրում են շատերը, սակայն հաճախ այն գնելիս դժվարամում են կողմնորոշվել:

SHANTNEWS.am-ը ներկայացնում է. թե ինչպես պետք է ընտրել լավ ձմերուկ:

Մի՞րգ, թե՞ հատապտուղ, և երբ ուտել այն

Տարածված կարծրատիպ կա, որ ձմերուկը միրգ է, սակայն վերջինս ծառերի վրա չի աճում, իր կառուցվածքով և մի փոքր վերապահումով, մասնագետներն այն դասակարգում են հատապտուղների շարքին:

Ձմերուկի սեզոնի մասին ևս միֆեր են շրջանառվում: Ոմանք նշում են, որ այն կարելի է ուտել միայն օգոստոս ամսին. քանի որ ձմերուկն այդ ժամանակ բավականաչափ հասած է լինում, սակայն վստահաբար կարելի է ասել, որ հուլիս ամսին ևս կարելի է ուտել լավ ձմերուկ, պարզապես պետք է իմանալ լավ ձմերուկ ընտրելու ճիշտ կանոններ:

Ինչպե՞ս ընտրել լավ ձմերուկ

Չափը

Ինչպես ասում են՝ լավ է ոսկե միջինը: Մեծ ձմերուկները հաճախ լինում են արհեստական կերպով աճեցրած, փոքր ձմերուկները կարող են դեռ հասած չլինել, այդ իսկ պատճառով խորհուրդ է տրվում ընտրել միջին չափի ձմերուկ:

Ձմերուկ էգ և Որձ

Կենսաբանության դասերից կարող եք հիշել, որ ձմերուկները լինում են էգ և որձ: Որձ ձմերուկները սովորաբար լինում են մեծ, ունենում են  մեծ կորիզներ և այդքան էլ համեղ չեն, իսկ էգերն ունենում են փոքր կորիզ, չափերով ավելի փոքր են և շատ քաղցր:

Պոչը

Ձմերուկի պոչը պետք է լինի դեղին և մի փոքր չորացած: Դա կնշանակի, որ այն արդեն հասել է: Խորհուրդ չի տրվում գնել կանաչ պոչով ձմերուկ:

Ձայնը

Արդեն հասած ձմերուկին հարվածելիս կարելի է լսել հնչեղ և մի տեսակ շարունակական ձայն: Եթե ձմերուկը մի փոքր սեղմեք ներքևից, և այն թեթև դղրդա, ապա լավ ձմերուկ է:

Մի վերցրեք կտրած ձմերուկ

Հաճախ խանութներում կարելի է տեսնել, թե ինչպես են վաճառում կտրած ձմերուկ, կամ էլ  շուկայում վաճառողը կարող է առաջարկել կտրել ձմերուկը ձեր աչքի առջև: Կտրած ձմերուկը, հնարավոր է, մինչև տուն հասցնելը վտանգավոր մանրէներով վարակվի, ուստի խորհուրդ. ձմերուկը կտրեք տանը:

Հուսով ենք, որ այս խորհուրդներից հետո, ձմերուկ ընտրելը ձեզ համար բարդ չի լինի:

Կարդացեք նաեվ

Պատրաստենք միասին. Մսով շտրուդել

Gayane Abovyan

Արքայական աղցան, հիանալի է ստացվում

Gayane Abovyan

Չատ համեղ հավի մսով ուտեստ.

Gayane Abovyan

Ինչպե՞ս ընտրել լոլիկը, որ այսպես կարմիր և համեղ լինի

Gayane Abovyan

խոզի միսը և կարտոֆիլը ջեռոցում

Gayane Abovyan

«Հասարակ» պիրոգ. այս բաղադրատոմսը գերազանցում է բոլոր սպասումները

Gayane Abovyan